Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Sudoku (Σουντόκου), η νέα τρέλα...



...Τα Su Doku είναι η τρέλα που έχει κυριεύσει το σύνολο του δυτικού κόσμου, ως άξιος διάδοχος των σταυρόλεξων στις σελίδες ψυχαγωγίας των μεγαλύτερων εφημερίδων του κόσμου.

  • Ο όρος Su Doku μεταφράζεται σε κάτι σαν "τοποθέτηση αριθμών" και αποτελεί ουσιαστικά ένα γρίφο καθαρής λογικής. Η ομορφιά του είναι διττή και έγκειται στο ότι δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς κάποια συγκεκριμένη γλώσσα ή να έχει κάποια ιδιαίτερη γνώση για να το λύσει. Υπάρχει πάντα μία και μοναδική λύση, που προκύπτει με τη λογική και τον αποκλεισμό, χωρίς καμιά ανάγκη για εικασίες. Το σουντόκου είναι ένα παζλ από αριθμούς και στόχος είναι να συμπληρωθούν όλα τα κουτάκια στον πίνακα (9x9), ώστε κάθε στήλη, κάθε σειρά και κάθε κουτάκι 3x3 να περιέχουν όλα τα ψηφία από το 1 μέχρι το 9. Μερικά κουτάκια είναι ήδη συμπληρωμένα, ώστε να υπάρχει μόνο μία δυνατή λύση
  • Eπινοήθηκε από τον Αμερικανό Χάουαρντ Γκαρνς το 1979 και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από την εταιρεία Dell Magazines με το όνομα "Number Place". Έγινε δημοφιλές στην Ιαπωνία το 1986, όταν εκδόθηκε από τον οίκο Nikoli και δόθηκε το όνομα Sudoku. Στην Ιαπωνία, χώρα από την οποία ξεκίνησε η σύγχρονη μορφή του Su Doku, μπορεί καθημερινά να δει κανείς χιλιάδες Ιάπωνες να μετακινούνται προς τις δουλειές τους μελετώντας προσεκτικά τα Su Doku τους, μια εικόνα που τείνει να καθιερωθεί και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο ερχομός τους στη Μεγάλη Βρετανία κατέκτησε αμέσως τη χώρα. Δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά στους Τάϊμς το Νοέμβριο του 2004, και δημιούργησαν αμέσως ένα χείμαρρο ανταπόκρισης. Σε λιγότερο από έξι μήνες τουλάχιστον τέσσερις εφημερίδες εθνικής κυκλοφορίας δημοσίευσαν τα δικά τους Su Doku. 
  • Όπως προκύπτει από τον στόχο και τις βασικές αρχές του παιχνιδιού, αντί αριθμών μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε σύμβολα. Πράγματι έχουν δημιουργηθεί γρίφοι με βάση κινέζικα σύμβολα, κινέζικους αριθμούς ή σύμβολα που αναπαριστούν μερίδες σούσι! 


! Το e-sudoku.gr είναι ο πρώτος και ο μεγαλύτερος διαδικτυακός τόπος στην Ελλάδα αφιερωμένος στους λάτρεις του Sudoku. Εκεί θα βρείτε παιχνίδια, διαγωνισμούς και πολλά άλλα με κεντρικό πρωταγωνιστή τους πιο έξυπνους γρίφους αριθμών. Για περισσότερα ακολουθείστε τον σύνδεσμο: http://www.e-sudoku.gr/ 
Ένα Sudoku...

...και η λύση του


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου